SÜMELEK TATLISI

SÜMELEK TATLISI TARIFI 


Orta Asya kültürünün bir parçası haline gelen sümeleği vatandaşlar hazılerken büyük emek veriyorlar. Ilk olarak iyice temizlenen buğday bir kovada ıslatiliyor kumaştan yapilmiş çuvallarin içersine konarak oda sicakligina 3 gun bekletiliyor. Bu işlem buğdayin hafifce kök verip yeşermesini sağlıyor. Dörduncu  gunun sonunda her buğday tanesi yaklaşik 4 santimetre boyuna ulasip yeşeriyor.
Hicç yesil kalmayana kadar bu işlem kontrol ediliyor. Geriye yalnizca bugdayin beyaz kökü kaliyor.
Soz konusu beyaz kokle derin kaplar icersine konularak iyice ezilir ve suyu çikartiliyor. Suzulen bugday suyu ile kokleri ayri ayri kaplarda biriktiriliyor.Bugday posalarinin bulundugu legene su eklenerek iyice kariştiriliyor ve tekrar suzuluyor.Koyu kivamli olan bugday suyu 7 defa Kur'an-ı Kerim okunarak tasş kazana dokuluyor ve posalarin birbriyle pekişmesi saglaniyor. En sonunda ise bugday suyu sakiz kivamina geliyor.

            


             
                                          SÜMELEK MALZEMELERI
   1 kl işlenmemiş kirmizi bugday 
   1 kl un
   0,5 sivi yağ 
   10 - 15 sivi yağ 
   Aldigi kadar su


  • Buğday çukur bir kaba konur, üzerine bolca su ilave edilerek 1 gün bekletilir. Buğdaylar şişirilir.
  • Buğdaylar bir tahtaya yayılır, 2 gün bekletilir. Her gün sabah, öğle, akşam olmak üzere 3 kez sulanır.
  • 2 günden sonra, buğdaylar tahta üzerinde ters yüz edilerek karıştırılir. Ve gene düzgün şekilde tahta üzerine yayılır. Bazı yerlerinden hava alması için delik açılır. Bir hafta müddetle aynı işlem tekrarlanır.
  • Bir hafta sonunda buğday yeşerip büyür. Büyüdükten sonra, buğdaylar kıyma makinesi ya da mutfak robotundan geçirilir.
  • Parçalanan buğdaylara bolca su katılır, bir tencereye bezle süzülür. Tekrar buğday tortusuna su katılır, tekrar bezle başka bir tencereye süzülür. Kalan tortuya su katılır. Bezle başka bir tencereye süzülür. Böylece bu işlem 3 kez ve 3 ayrı tencerede yapılmış olur.
  • 3 ayrı tenceredeki sulara ayrı ayrı un konup iyice karıştırılır. Sulu bir hamur elde edilir.
  • Büyük bir tencereye yağ konur, üzerine 3 tenceredeki unlu su katılır.
  • Önce hızlı ateşte çikolata rengi alıncaya kadar hızlı hızlı karıştırılır, Sonra kısık ateşte 24- 26 saat pişirilir.
  • Dibine yapışmaması için ceviz ya da birkaç yuvarlak taş konur. Çok kaynadığından cevizin yağı da karışır.
  • Piştikten sonra 2- 3 saat demlendirilir.

             

NOT : Nevruz torenlerinin em onemli ikramidir.
                            

Popüler Yayınlar