SOMSA BÖREK

Orta asyaya ozgü harika bir borek çeşididir parca et ve kuyruk yagiyla yapiliyor olmasidir.

                                                                       Malzemeler 

  • 2,5 su bardaği su 
  • 1 tatli kaşıği tuz
  • 1 çay bardagi kuru maya ( mayanin buradaki işlevi hamurun sert olmasini engellemek ) 
  • aldigi kadar un
  • hamuru yaglamak icin : 250 gr erişim margarin veya tereyagi 

Iç harcinin Hazırlanması

  • 500 gr kuşbaşi et 
  • 100 gr kuyruk et
  • 1 kg soğan
  • tuz ve karabiber
Yapılışı
Ele yapişmayan bir hamur hazirliyoruz 5 dk dinlendikten sonra bezeye ayiriyoruz ve ölçuyu daha az yapmak bize kalmış.

Iç harcı zaten hamura başlamadan önce hazirlamış olmamız gerekiyor yagı da eriterek surulmeye hazir bir hale getirelim. Açtigimiz ilk bezeyi temiz bir bez veya sofra bezinin uzerie alalim ve ikinci bezeyi de ayni buyuklukte açalim. 
Uzerini yaglayalim ve diger açtigimiz bezeyi de uzerine koyalim ve onu da yaglayalim. Orantılı olacak şekilde rulo yapalim. Tum bezelerimizi boyle ikişerli gurular halinde hazirliyoruz.
Hazirladigimiz ruloyu kendi etrafinda sıkı olmayacak ve birbirine yapismayacak şekilde kiviralim ve gul haline getrelim , bir tabak veya tepsiye alalim. Uzerini bir poset  veya strec filmle kaplayip dondurucuya kaldiralim. Hamurlarimizin dpndurucuda sadece sertleşmesi ve yagi donucak kadar kalmali. Tum parcalari bu şekilde hazirliyoruz. Yaklasik 50 parca cikiyor.
Öncelikle yassılaştırdığımız hamuru ince bir oklava yardımıyla ortasına bastırmadan kenarlarından açarak büyük kahve fincanı tabakğı büyüklüğünde açalım.
Ortasına iç harcı koyalım ve biraz yayalım.


Önce bir tarafını tam yarısını kapatmayacak şekilde kıvıralım.Sonra diğer yarısını da kapatalım.Zaten yavaş yavaş üçgen şeklini aldığını göreceksiniz.
Son olarak alt tarafınıda üste doğru kapatarak üçgeni tamamlamış olalım.
Bu şekilde hazırladığımız börekleri yağlı kağıt serili tepsiye dizerek üzerine tekrar fırça yardımıyla eritilmiş yağdan sürelim.İsterseniz susam serpebilirsiniz.İsterseniz serpmeyebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim.İçindeki et pişer mi acaba diye hiç düşünmeyin,İnanın süper pişiyor ve lokum gibi oluyor. 


Popüler Yayınlar